КРОКУЙМО ДО УСПІШНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ГНОЄВИДАЛЕННЯ!

Якби все складалось для вас якнайкраще: сприятливі економічні і політичні умови, наявність всіх необхідних ресурсів і можливостей, то яким би ви бачили свій ідеально функціонуючий тваринницький комплекс? Які важливі критерії і результати його успішного функціонування ви б визначили для себе? На якому місці в цьому списку посідає стабільно працююча система гноєвидалення і за якими саме показниками ви визначите, що вона функціонує як швейцарський годинник?

Дуже часто все, що пов’язано з гноєм, розглядається і фінансується в останню чергу. Навіть проекти будівництва взагалі можуть не передбачати наявності гноївок. Через деякий час це стає проблемою. Коли підприємство починає повноцінно функціонувати, гостро стає питання, куди діти щоденну кількість гною, за допомогою якого обладнання його регулярно і ефективно змішувати, відкачувати, транспортувати і утилізувати. Щоб уникнути такої проблеми потрібно завчасно спланувати систему гноєвидалення, визначитись з необхідним обладнанням і знайти надійного постачальника. А для цього задати собі здавалося б такі філософські питання. Та від того, який результат ви очікуєте від роботи вашого комплексу, залежать ваші сьогоднішні ефективні рішення. Тому періодично варто зазирати в майбутнє, ставити собі цілі і крокувати до успіху.

Отже, в цій статті крокуймо до успішної реалізації системи гноєвидалення!

КРОК № 0 – для тих, хто тільки планує будувати тваринницький комплекс – визначити концепцію використання гною.

По-перше, це дозволить мати цілісне бачення щодо функціонування майбутнього тваринницького комплексу, а від цього в свою чергу залежить ефективність прийняття ваших рішень. По-друге, від обраної концепції залежить вибір системи гноєвидалення, що впливає на вибір обладнання для комплексу: підлоги, розміщення каналів, трубопроводів, накопичувальних ям, транспортування гною і його внесення тощо. По-третє, деякі ваші рішення потрібно втілювати в життя вже в процесі будівництва. Наприклад, якщо ви обрали самопливну систему, яка закладається на етапі будівництва. Чи плануєте сепарувати гній? Для цього потрібно врахувати в проект площадку для сепарації і т. д.

КРОК № 1 – визначити яка система гноєвидалення оптимально підходить для вашого підприємства, ваших умов і ваших цілей. Розповсюдженими на сьогодні є самопливна система і флеш-флюм. Більшої популярності останні часи набуває флеш-флюм, не дивлячись на те, що самопливна система є більш економічною під час експлуатації. Та вона має безліч вимог і складнощів під час її закладання. Наприклад, площадки каскадів повинні бути ідеально рівні, без зайвих кутів і нахилів, щоб вода не проходила протоком, а рівномірно змивала гній у сховище. Також будьякі неточності в процесі будівництва самопливної системи можуть стати причиною проблем під час її експлуатації. Отже, створення самопливної системи може обійтись підприємству в немалу копійку і потягнути за собою нові неочікувані питання.

При використанні системи флеш-флюм гній, що потрапляє в канал, промивається і таким чином змивається в накопичувальну яму. Цей процес є швидким і надійним у своїй роботі. В нашій практиці для реалізації клієнтом роботи системи флеш-флюм ми використовуємо вертикальні насоси німецької компанії Eisele, які мають два робочих режими: режим промивки і режим перекачування. Навіть в складних умовах, коли відстань між комплексом і септиком або лагуною є великою, а схили крутими, насоси Eisele, що мають високу потужність, справляються з цією задачею легко і невимушено.

Також при виборі системи не забуваймо про умови розташування тваринницького комплексу, наявність схилів, віддаленість від населених пунктів та дотримання інших екологічних норм і державних стандартів.

КРОК № 2 – визначення кількості, об’єму і розташування накопичувальних ям і лагун, а також вид і спосіб внесення гною в поля. Наприклад, якщо брати 3,8 кубічних метри виходу гною кожні 6 місяців на 1 голову ВРХ, то для
1 корівника на 500 голів молочного стада потрібно сховище (лагуна) об’ємом 1900 кубічних метри для зберігання гною. Також потрібно враховувати, що гній у сховищі повинен зберігатись не менше 9 місяців перед його внесенням в поля. Всі ці розрахунки вам можуть допомогти зробити наші німецькі спеціалісти від компанії Eisele.

КРОК № 3 – вибрати обладнання і партнера для співпраці. Компанія Eisele пропонує обладнання високої якості, яке призначене саме для роботи в такому агресивному середови щі як гній. Воно може бути використаним як в сільському господарстві, так і для біогазових комплексів. Компанія має вже 132-річний досвід роботи та інноваційних розробок саме в сфері обладнання для утилізації гною. А з минулого року на території заводу побудований новітній тестовий центр, де обладнання, перед тим як потрапити до вас на підприємство, проходить ретельний контроль і перевірку.

Змішувачі і насоси Eisele мають високу потужність, низьку вібрацію під час експлуатації і більшу витривалість в першу чергу за рахунок того, що Eisele виробляє власні мотори з власноруч зробленою обмоткою, що забезпечує довгострокову роботу обладнання. З досвіду, обладнання Eisele працює 15 років і більше.

Також ми пропонуємо сепаратори і розливні станції.

Вибір моделей обладнання і їхньої потужності залежить від багатьох чинників, розрахувати і розібратися в яких не завжди підприємство може самостійно. Від чого може залежати вибір обладнання для гноївки: в першу чергу від виду і віку тварин. Доросла тварина і молодняк продукують різний за своїм складом гній. Для вибору міксера для змішування гною важливу роль грає вміст сухої речовини в рідині. Наприклад, вміст сухої речовини в гної корів – 7-9%, у молодняка – 10-11%, в гної свиней – 4%.

Вибір обладнання залежить також від системи утримання тварин, годівлі і їхнього фізіологічного стану, різних технологічних процесів, наявності підстилкового матеріалу тощо.

Тому на даному етапі важливі всі деталі, прояснити які і розробити для вас пропозицію зможе наш спеціаліст. А з вибором постачальника потрібно не прогадати. Адже вибір на ринку є завжди, а от стабільна робота комплексу поза усякої конкуренції. І давайте не забувати про синергію співпраці, яка частіше за все стає основою успіху будь-яких проектів.

Компанія «Сій Добро» є офіційним представником Eisele в Україні з власною монтажною і сервісною службою, яка може забезпечити вас надійним сервісом.

Ми будемо раді допомогти вам втілити в життя ваші задуми і стати для вас надійним партнером.